ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΙΧΤΗ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΡΙΧΤΗ

Ένα από τα ομορφότερα μικρά φαράγγια της ανατολικής Κρήτης με χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή που ακολουθεί την κοίτη του μικρού ποταμού που σχεδόν ολόκληρο το χρόνο διαθέτει ροή νερού που δημιουργεί και ένα υπέροχο καταρράκτη.

Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη ανατολικά από το χωριό Καλαβρό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3,0 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα και χρειάζονται 3-4 ώρες για να το διασχίσει κανείς με τα πόδια.
Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά (19ος αιώνας) το οποίο έχει και μια τραγική ιστορία. Εκεί κατά την ανταλλαγή τον πληθυσμών (Ελλάδας –Τουρκίας), λέγεται ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στην Σητεία, για να φύγουν με καράβια για την Τουρκία.

Η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα κατάφυτο τοπίο μέσα στο ποτάμι, μια όαση στην Ανατολική Κρήτη. Το βουνό πραγματικά σε ορισμένα σημεία είναι πολύ πάνω από το κεφάλι σας. Τα πλατάνια, οι πικροδάφνες και οι φασκομηλιές είναι αμέτρητα, και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια.
Το αποκορύφωμα βέβαια όλων είναι ο πανέμορφος καταρράκτης ύψους 20 μ. που σχηματίζει μια υπέροχη λιμνούλα. Ο καταρράκτης έχει νερό ακόμη και το καλοκαίρι! Εντυπωσιακή επίσης παρουσία – αποτύπωμα του παρελθόντος – είναι οι παλιοί νερόμυλοι που συναντά ο επισκέπτης στο διάβα του.

Όμορφο επίλογο στην πορεία αποτελεί η έξοδος από το Φαράγγι στο Κρητικό πέλαγος. Στην όμορφη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια με πέτρινα καθίσματα και τραπέζια. Επίσης, υπάρχει μια πέτρινη βρύση που τρέχει νερό όλο το χρόνο.