Ένας από τους πιο αξιόλογους τόπους αρχαιολογικής σημασίας που βρίσκεται πολύ κοντά στα διαμερίσματα Grandes και μόλις 1 χλμ από το φοινικόδασος Βάι είναι ο αρχαιολογικός τόπος Ίτανος ή Ερμούπολη. Η ίδρυση της Ιτάνου ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους. Υπήρξε σπουδαίος σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου και είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην οποία έκανε εξαγωγή πορφύρας, σπόγγων, γυαλιού και αλιευμάτων.

Στην περιοχή Ρουσόλακκος, όπου βρίσκεται η μινωική πόλη, έγιναν συστηματικές ανασκαφικές έρευνες από τον ΄Αγγλο αρχαιολόγο R. C. Bosanquet και συνεχίσθηκαν το 1906 από τον R.M. Dawkins, μέλη και οι δύο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκαν ορισμένες από τις συνοικίες που είχαν ανασκαφεί, ενώ πολλές καταστροφές προξένησε μηχανικός εκσκαφέας αργότερα. Στη χρονική περίοδο 1965-66 έγινε ανασκαφική έρευνα σε συνοικία της πόλης και στον γειτονικό λόφο Καστρί. Το 1986 άρχισαν ξανά ανασκαφικές εργασίες από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, στο χώρο των παλαιών ανασκαφών και συνεχίζονται ως σήμερα.

Ζάκρος : Το Μινωϊκό παλάτι της Ζάκρου, κοντά σε μια όμορφη παραλία, χτίστηκε περίπου το 1.600 π.Χ. και καταστράφηκε την ίδια εποχή που καταστράφηκαν και τα άλλα παλάτια της Μινωϊκής εποχής, πιθανόν από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνη) το 1450 π.Χ. Καλύπτει έκταση 8.000 μ2 και γύρω από την κεντρική αυλή βρέθηκαν η κεντρική αίθουσα συμποσίων, λουτρά, αγορά, ένα θησαυροφυλάκιο και άλλα δωμάτια μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Related