Σε κοντινή απόσταση, μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, βρίσκεται το κοσμοπολίτικο Βάι, το μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας δάσος από φοίνικες που φτάνουν μέχρι την ομώνυμη παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και μοναδικό σε ομορφιά φοινικόδασος στην Ευρώπη. Καταλαμβάνει μια έκταση 250 στρεμμάτων, ένα μεγάλο μέρος της οποίας είναι περιφραγμένο και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Το Βάϊ έχει κηρυχθεί ως βιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Οι φοίνικες είναι αυτοφυείς και ανήκουν στο ενδημικό είδος φοίνικας του Θεοφράστου.

 

Πολύ κοντά στο φοινικόδασος βρίσκεται ο αρχαιολογικός τόπος Ίτανος. Η περιοχή είναι γνωστή με το όνομα Ερημούπολη ή Ερμούπολη. Πέρα από την αρχαιολογική σημασία του τόπου, εδώ θα βρείτε και μια από τις ωραιότερες, απήνεμες παραλίες της Κρήτης, με ψιλή άμμο και βαθυγάλαζα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε. 
Μια άλλη, ίσως η πιο ξακουστή παραλία της περιοχής, είναι η παραλία της Χιώνας. Απέχει μόνο 2 χλμ. από το Παλαίκαστρο και έχει μήκος 300 περίπου μέτρα, είναι αμμώδης και μπορείτε να ξεκουραστείτε κάτω από τα αλμυρίκια. Στην νοτιοανατολική μεριά της παραλίας υπάρχουν πολλοί μικροί, ανέγγιχτοι κολπίσκοι με παρθένες παραλίες, ιδανικές για περισσότερη απομόνωση.

Related